6 april 2024. Mijn oma was een njai in het 4en1 theater in Breukelen

Met het Combo Tjampoer gaan we voor het eerst optreden in een theaterzaal waar plaats is voor 300 mensen. De doelgroep voor deze voorstelling zijn de inwoners van Breukelen en omgeving (Stichtse Vecht).

Door de organisatie is er gewerkt aan een prachtig programma met een foto-expositie van personen uit Breukelen die een connectie hebben met Nederlands-Indië, is de foodtruck van Oom Enag (Ghislaine Messercola) aanwezig met Indisch/Moluks eten en snacks, speelt het Angklung orkest Melodi Bambu en zal ik samen met het combo optreden op het grote podium.

In de voorstelling zal ik als 2e generatie Indo (geboren in Oudewater) de geschiedenis van Nederlands-Indië tot het huidige Indonesië vertellen. Als leidraad gebruik ik de tijdlijn van mijn ouders en voorouders. Het verhaal begint bij mijn overgrootvader Willem van Asdonck: Hij vertrok uit Nederland om een plantage te beginnen in Nederlands-Indië en was getrouwd en had 2 kinderen. Op de plantage ontmoette hij een Indonesische vrouw, waarvan alleen haar roepnaam, Sariena, bekend is. Waarschijnlijk werd zij aangenomen als huishoudster, maar uit de foto’s en documenten bleek dat zij ook 3 kinderen van hem baarde . Vrouwen als Sariena werden njai genoemd. Dit gebeurde in de koloniale tijd (1866) en moet het leven in de kolonie een waar paradijs zijn geweest. Mijn vader was één van die kinderen.

In mij zoektocht naar het leven van mijn ouders ontmoette ik ook mensen die deze tijd vanuit een ander standpunt hebben meegemaakt. Achterburen in Oudewater die de politionele acties hebben meegemaakt en mijn kennismaking met een Molukse baksmaat toen ik bij het Korps Mariniers diende en natuurlijk de reis en de ontmoetingen die ik samen met Anja en de kinderen had in Indonesië (2007).

Aan de hand van foto’s en live gezongen liedjes zal het een avond worden met aandacht voor het leed, maar ook voor de geluksmomenten van mijn ouders en ons gezin.

Gelukkig is er naast de pijn ook liefde.

Datum: Zaterdag 6 april
Locatie: Theater 4en1 (Broklede), Schepersweg 6A, Breukelen

Reserveren: Wijkcommissie Breukelen Noord.

Programma:

  • 17:00 uur: Inloop, geniet van eten en drinken
  • 18:00 uur: Optreden van het Angklung orkest “Melodi Bambu”
  • 19:00 uur: Theaterprogramma “Mijn oma was een njai” van Nico van Asdonck m.m.v. Combo Tjampoer

    De entree is gratis en alle consumpties (drankjes, Indische snacks en een bord nasi rames) kunnen contant of met pin worden afgerekend. De snacks zijn de hele avond verkrijgbaar, terwijl de nasi rames tot circa 20:00 uur beschikbaar is.