20 september 2024. Mijn oma was een njai in Theater het Klooster in Woerden.

Een grote wens gaat in vervulling;  we gaan optreden in de theaterzaal van Het Klooster in Woerden. Dankzij de ondersteuning van het Cultuur Platform Woerden en Het Klooster is dit mogelijk gemaakt. 

Persoonlijke voorstelling van Nico van Asdonck, waarin hij het Indisch familieverhaal van zijn ouders en zichzelf vertelt.

Mooie en minder mooie herinneringen en ervaringen worden met foto’s en live muziek uitgebeeld. Het verhaal begint bij zijn Nederlandse overgrootvader, die net als zijn opa een relatie en gezin had met een njai (Indonesische vrouw)

Nico (geboren 1957 in Oudewater) heeft enkele jaren Indische kookworkshops gegeven bij bedrijven, scholen en families. Tijdens het bereiden van gerechten, ontstonden levendige gesprekken over Nederlands-Indië, Indonesië, de politionele acties, de Molukse kwestie, ploppers, dienstweigeraars, poco-poco, vakanties naar Bali, Nagasaki etc.  Tijdens deze avond gaan we niet koken, maar luisteren (en meezingen) naar het Indisch verhaal dat gemaakt is met deze trefwoorden. Een verhaal dat zich afspeelde in Rangkasbitoeng, Soembergesing, Tegal, Tjimahi, Batavia, Driebergen (contractpension), Woerden (kamp singel),  Oudewater, Utrecht en Linschoten.

Het eerste deel speelt zich grotendeels af in Nederlands-Indië. Vanaf het ontstaan van de kolonie in 1816 tot het moment dat mijn ouders moesten vluchten naar Nederland in 1954.  Na de pauze zal ik het publiek meenemen met verhalen en live muziek over de invloed van dit verleden op mijn huidige leven. 

Ook dit keer zal ik muzikaal worden bijgestaan door mijn muzikale vrienden en familieleden van het Combo Tjampoer. Dit keer spelen mee: Bas van Asdonck,  Benicio Messercola-Frans, Dick van Vliet,  Ghislaine Messercola-Frans, Helga Huisjes, Ilse Knook-Serkei, Jur van Dijk, Martijn Timmerman, Micky van Asdonck, Tony Simon en Tieme van Asdonck.  Deze keer zullen enkele leden van de koren : Zingt Gode Lof en het Espresso koor zullen dit keer een mooie bijdrage leveren. 

Vooraf aan de voorstelling is er een foto-expositie van Gijs van Possel over mensen wiens verleden een directe link heeft met Nederlands-Indië/Indonesië. 

 Tickets zijn te reserveren bij het Klooster in Woerden. Om de voorstelling toegankelijk te kunnen maken voor een ieder zijn er 3 tarieven mogelijk (€10,- €5,- en €0). 

Voor informatie kunt u mij mailen : n.van.asdonck@gmail.com