6 april 2024. Mijn oma was een njai in het 4en1 theater in Breukelen

Met het Combo Tjampoer gaan we voor het eerst optreden in een theaterzaal waar plaats is voor 300 mensen. De doelgroep voor deze voorstelling zijn de inwoners van Breukelen en omgeving (Stichtse Vecht).

Door de organisatie is er gewerkt aan een prachtig programma met een foto-expositie van personen uit Breukelen die een connectie hebben met Nederlands-Indië, is de foodtruck van Oom Enag (Ghislaine Messercola) aanwezig met Indisch/Moluks eten en snacks, speelt het Angklung orkest Melodi Bambu en zal ik samen met het combo optreden op het grote podium.

In de voorstelling zal ik als 2e generatie Indo (geboren in Oudewater) de geschiedenis van Nederlands-Indië tot het huidige Indonesië vertellen. Als leidraad gebruik ik de tijdlijn van mijn ouders en voorouders. Het verhaal begint bij mijn overgrootvader Willem van Asdonck: Hij vertrok uit Nederland om een plantage te beginnen in Nederlands-Indië en was getrouwd en had 2 kinderen. Op de plantage ontmoette hij een Indonesische vrouw, waarvan alleen haar roepnaam, Sariena, bekend is. Waarschijnlijk werd zij aangenomen als huishoudster, maar uit de foto’s en documenten bleek dat zij ook 3 kinderen van hem baarde . Vrouwen als Sariena werden njai genoemd. Dit gebeurde in de koloniale tijd (1866) en moet het leven in de kolonie een waar paradijs zijn geweest. Mijn vader was één van die kinderen.

In mij zoektocht naar het leven van mijn ouders ontmoette ik ook mensen die deze tijd vanuit een ander standpunt hebben meegemaakt. Achterburen in Oudewater die de politionele acties hebben meegemaakt en mijn kennismaking met een Molukse baksmaat toen ik bij het Korps Mariniers diende en natuurlijk de reis en de ontmoetingen die ik samen met Anja en de kinderen had in Indonesië (2007).

Aan de hand van foto’s en live gezongen liedjes zal het een avond worden met aandacht voor het leed, maar ook voor de geluksmomenten van mijn ouders en ons gezin.

Gelukkig is er naast de pijn ook liefde.

Datum: Zaterdag 6 april
Locatie: Theater 4en1 (Broklede), Schepersweg 6A, Breukelen

Reserveren: Wijkcommissie Breukelen Noord.

Programma:

  • 17:00 uur: Inloop, geniet van eten en drinken
  • 18:00 uur: Optreden van het Angklung orkest “Melodi Bambu”
  • 19:00 uur: Theaterprogramma “Mijn oma was een njai” van Nico van Asdonck m.m.v. Combo Tjampoer

    De entree is gratis en alle consumpties (drankjes, Indische snacks en een bord nasi rames) kunnen contant of met pin worden afgerekend. De snacks zijn de hele avond verkrijgbaar, terwijl de nasi rames tot circa 20:00 uur beschikbaar is.

11 November 2023. Doe het zelf drumband op festival Le Guess Who.

Zaterdag 14 november kun je onderdeel zijn van dit festival door je aan te sluiten bij Vrijwillige Drumband Nieuw Rotsoord. Na een korte workshop krijgt elke deelnemer/ster een uniform en marcheren we over het festival terrein. Inclusief tamboermaitre en majorettes. Om 15.00 start deze sessie, geen kosten en aanmelden via info@pinda-saus of ter plekke. Beleef deze Guilty Plessure met je vrienden, familie, collega’s.

Le Guess Who festival op Nieuw Rotsoord, Briljantlaan 101 in Utrecht

Kinderboerderij Nieuw Rotsoord wordt zaterdag 11 november (vanaf 14.00 uur) omgetoverd tot PRETPARK! Een magische wereld vol plezier voor jong en oud. Denk aan attracties, liveoptredens, opera, lichtshows, workshops, filmvertoningen, en meer! Op PRETPARK! neem je deel aan het borrelen van de Utrechtse underground. Een initiatief van (…) Centraal, een kunstenaarscollectief en band wiens multidisciplinaire dromen uitkomen tijdens dit evenement. Zien! Horen! Beleven! PRETPARK op de kinderboerderij! De entree is gratis!

PRETPARK is onderdeel van het internationale festival Le Guess Who? dat van vrijdag 10 tot met met zondag 12 november op diverse locaties in Utrecht wordt gehouden. Meer informatie op leguesswho.com.

5 November 2023. Mijn oma was een njai in de Koppel, Hardenberg

Op zondag 5 november neemt Nico van Asdonck met zijn neven Tony Simon en Micky van Asdonck de aanwezigen mee in zijn verhaal over Nederlands-Indië. Zijn ouders komen van het eiland Java en hadden daar een mooi leven tot de Japanners kwamen.

De voorstelling is geschikt voor mensen die een nauwe band hebben met Nederlands-Indië.

Er zijn hapjes en er is muziek van Combo Tjampoer.Zondag 5 november, 13.00 uur .

Inschrijven via deze link :

email : info@pinda-saus.nl

Na inschrijving ontvangt u het programmaboekje met liedteksten retour

Natuuractiviteitencentrum de Koppel, Vechtstraat 8, 7772 AX Hardenberg

11 Augustus 2023. Mijn oma was een njai tijdens de eerste Indische herdenking in Groningen 2023

Zeer vereerd voel ik me dat mijn voorstelling “mijn oma was een njai” onderdeel is van de eerste Indische herdenking in Groningen. Gemeenteraadslid Els van der Weele diende een motie in die werd aangenomen. Haar vader Leo van der Weele heeft ook een Indisch verleden dat in grote lijnen overeenkomt met het verhaal dat wij vertellen. Een fijn, onbezorgd leven, een Jappenkamp, de bersiap, vertrek naar Nederland. Hij schreef er een boek over (15 augustus, impact van een Indische jeugd).

In het Floreshuis wordt ik begeleid door het Combo Tjampoer bestaande uit Benicio en Ghislaine Messercola-Frans, Helga Huisjes, Ilse Knook-Serkei, Jur van Dijk, Micky van Asdonck, Martijn Timmerman en Tony Simon.

Het optreden vindt plaats op vrijdag 11 augustus in het Floreshuis (in de Oost-Indische buurt) aan het Floresplein 19 in Groningen. Om 19.30 is de zaal open, de voorstelling start om 20.00 uur.

Op 15 augustus is de officiële herdenking van de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië. Om 17.30 uur is de herdenking bij het provinciale herdenkingsmonument op het Martinikerkhof.  

Via onderstaande link zijn de (gratis) kaarten te reserveren. Tot dan !!

Floreshuis